«Μην ψάχνετε κάποιο φάρμακο που να υποκαθιστά την κρητική διατροφή, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.» – Serge Renaud, Γάλλος Ιατρός.

Η μύηση στην κρητική διατροφή επιβάλλεται να γίνει κομμάτι της περιήγησής σας στην κρητική κουλτούρα, καθώς, ουσιαστικά, αποτελεί άυλη κληρονομιά που επιβίωσε το πέρασμα των αιώνων. Η γαστρονομική παράδοση της Κρήτης, μάλιστα, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο έρευνας από πολύ επιστήμονες και ιδρύματα τεράστιου κύρους.

Στην Κρήτη ο επισκέπτης δεν είναι πελάτης, είναι ο φιλοξενούμενός μας. Με αμέριστη προσήλωση στις αξίες της κρητικής φιλοξενίας, στοχεύουμε να σας κάνουμε να νιώσετε σαν Κρητικοί και απολαύσετε στο έπακρο το κρητικό ευ ζην, όπως αυτό διατηρήθηκε και εξελίχθηκε ανά τους αιώνες.

Η κρητική διατροφή και η ευζωία

Η κρητική διατροφή, κουζίνα και γαστρονομία, συνθέτουν αυτό που εμείς ονομάζουμε «κρητική δίαιτα», με την έννοια που ο Ιπποκράτης έθεσε τον όρο δίαιτα, ως μιας θεωρίας για την ευζωία. «Φροντίστε το φαγητό σας να είναι το φάρμακό σας και έτσι το φάρμακό σας θα είναι το φαγητό σας», είπε ο Ιπποκράτης πριν από 2.500 χρόνια. Έτσι και στο ξενοδοχείο μας, χτίζουμε τη διατροφική μας πυραμίδα χάρη σε όσα μας προσφέρει η κρητική φύση. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, σε συνδυασμό με παξιμάδια, τυριά και κρασί, θα σας κάνουν να αισθανθείτε την ευεξία της κρητικής διατροφής.

Κρητική διατροφή και Μεσογειακή Δίαιτα

Παρότι έχει επικρατήσει ο όρος Μεσογειακή Δίαιτα, η κρητική διατροφή έχει, στην πραγματικότητα, πολύ μικρή σχέση με τις διατροφικές συνήθειες των υπόλοιπων μεσογειακών κρατών. Ακόμα ως προς το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται η βάση της Μεσογειακής Δίαιτας, ο μέσος Κρητικός υπολογίζεται πως καταναλώνει περίπου 30 κιλά ανά έτος τη στιγμή που ο μέσος Μεσόγειος καταναλώνει 0,5-10 κιλά – και αυτό όχι έξτρα παρθένο όπως είναι στην Κρήτη. Τόσο το ασύγκριτης ποιότητας ελαιόλαδο, όσο και τα μοναδικά κρητικά εδέσματα, είναι ορισμένοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε την Κρήτη.